tiistai 29. heinäkuuta 2014

Ennen matkaa: Rokotukset ja matkalääkekaappi

Olen reippaan puolentoistavuoden aikana pysynyt oman mittapuuni mukaan erittäin terveenä. Viime kesänä kärsin yhden äkäisen kurkkutaudin, johon haettiin dextrasta antibiootit. Lopulta en ehtinyt ottaa edes yhtä saikkupäivää, koska olin niin rehti kesätyöntekijä että sairastin viikonloppuna. Sillointällöin kroppa reistailee, mutta tiedän sen yleensä johtuvan omasta huolimattomuudestani tai liikkumattomuudestani. Jos en harrasta liikuntaa tai teen nostot huonosti, selkä menee satavarmasti juntturaan. Toisaalta kun asiaan kiinnittää tarpeeksi huomiota, vahingoilta välttyy. Suurimmaksi osaksi olen välttynyt tapaturmilta ja pysynyt ehjänä. 
 

Puoleen vuoteen vieraassa maassa ja ympäristössä liittyy kuitenkin kaikenlaisia kysymysmerkkejä ja riskitekijöitä. Kuumuus, rinkan kantaminen, skootterilla ajo, liikenne ylipäänsä sekä se että tulevista liikuntamahdollisuuksista ei ole vielä hirveästi käsitystä. Lisäksi vaarallisia tauteja liikkuu niillämain vähän tiuhempaan kuin meillä Suomessa


Ensimmäisenä pistin rokotukset kuntoon, koska ensimmäisten piikkien ottoväli on kuukausi ja ne piti ehtiä ottaa hyvissä ajoin ennen reissua. YTHS:n matkailuneuvonta auttoi asiassa todella hyvin. Mun kaikki rokotuskortit on ympäri Espoota ja Oulua eikä rehellisesti sanottuna paljon huvittanut alkaa kalastelemaan niitä näitten rokotusten takia :D siispä mentiin muistin varassa ja luottaen siihen että oon noudattanut yleistä rokotusohjelmaa.

Päädyttiin seuraavanlaiseen rokotussettiin:
-Hepatiitti A ja B
-Japanin aivokuume
-Lavantauti

Terveys ennen kaikkea, mutta huh mikä hinta noille tuli. Yhteensä 440euroa, josta nimenomaan Japanin aivokuume vie aimo siivun: 260euroa. Rokotusneuvoja kuitenkin vakuutteli mulle, että vaikka mahis saada tuo aivokuume on todella pieni, mutta pitkä maassaolo ja sadekausi yhdistettynä lisää riskiä sen verran että rahat kannattaa anella vaikka isin lompakolta tai katusoittelemalla. Vakuutukset eivät yleisesti korvaa puremista aiheutuvia sairaskuluja, joten ehkä tuo rokotus on loppujen lopuksi ihan edullinen henkivakuutus.


Hepatiitti A ja B on aikalailla pakollinen kaikille, jotka reissaa tuolla suunnalla ja se olikin alunperin ainoa rokote joka mulla oli tähtäimessä. Piikkejä otetaan kolme ja sarja maksaa yhteensä noin 165euroa. Japanin aivokuumeen lisääksi rokotusneuvonnasta suositeltiin mulle vielä lavantautia, joka on kapseleina otettava rokotus ja se hillitsee suolistoinfektioita jotka salmonellabakteeri aiheuttaisi. Tämä rokotus kustansi vain muutaman kympin joten mieluusti otin sen vielä samaan syssyyn. 


Muutamat reseptien uusinnat hoidin kuntoon myös sekä vietin tovin apteekin käsikauppahyllyllä selvitellen farmaseutin kanssa mm. ripulilääkepakkausten riittoisuutta ja maitohappobakteeritabujen hintoja ja käyttöä. Eniten mua kuitenkin huolettaa, miten reagoin kaikenlaisiin paikallisiin ilmassa leijuviin pölyihin. En tiedä minkälaisia puita siellä kasvaa, miten ne levittää siitepölyä tai miten yleensä suomalaiset allergikot reagoi niihin. Uusinpahan kuitenkin astmapiiput, otin antihistamiineja mukaan ja toivon ettei mitään tapahdu. 

Kaikenkaikkiaan purkkia ja putelia lähtee mukaan seuraavanlaisilla sisällöillä:
-Panadol
-Loratadin (antihistamiini)
-Imonium (ribaleeseen :D)
-Maitohappobakteereita
-Rasvahappokapseleita (uskon omega-3:een ja D3:een niinku hullu)
-Karoteenitabuja (edistämään rusketusta ja estämään palamista!)
-Monivitamiinivalmiste (uskon myös tämän voimaan, yhdessä rasvahappojen kanssa pitää flunssat kaukana)
-Etono (kutiseviin pistoihin)
-Rakkoja estävä puikko ja rakkolaastareita
-Aurinkorasvaa kertoimilla 20 ja 50
-Aftersunia

Faktahan kuitenkin on se, että jonkunlaisilta ruokamyrkytyksiltä ja vatsataudeissa reissussa tuskin välttyy. En oo mikään superherkkä, mutten omista myöskään teräsmahaa joka sulattaisi ihan kaiken. Kuvituksena muutamat ruokakuvat mun ja Samulin viimesyksyn Sisilianreissulta, sillon kaikki meni ihan smuuthisti. Toivottavasti Thaimaasta sais jonkunlaista jäätelöä!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti