tiistai 7. lokakuuta 2014

Vegetarian Festival - night market

Phuketin yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista on Vegetarian Festival, joka sijoittuu syyskuun loppuun - oikeammin kiinalaisen kalenterin yhdeksänteen kuuhun ja kestää 10 päivää. Festivaali on lähtöisin vuodesta 1825 jolloin Phuketin saaren pääkaupunki siirrettiin Kathun alueelle, missä oli paljon kiinalaisia mainareita. Uuden pääkaupungin kunniaksi ja kaivostyöläisten iloksi Kiinasta Phuketiin saapui vierailulle ooppera, jonka kaikki jäsenet sairastuivatkin tuntemattomaan tautiin. Kiinalaiset ryhtyivät noudattamaan kasvisruokavaliota kunnioittaakseen kahta hallitsijajumalaa. Sairastuneet paranivat ja tarinan mukaan se johtui rituaalisesta vegetarismista sekä siihen liittyvistä seremonioista. Niin festivaali oli saanut alkunsa. Nykypäivänä festivaalin merkitys on oman kehon ja mielen vahvistaminen sekä puhdistaminen. Festivaalin seremonioihin liittyy myös paljon rummutusta ja ilotulitteiden ääniä joiden on tarkoitus ajaa pahat henget pois. Aamuisin Phuket townin läpi kulkee kulkue, joissa henkien haltuunottamat miehet ja naiset kulkevat  - posket lävistettyinä yleensä miekoin ja piikein, toisinaan mitä kummallisimmin esinein.

Festivaaliin osallistuvien tulisi noudattaa tiettyjä sääntöjä, joista tärkeimpinä on pukeutua kokonaan valkoisiin vaatteisiin ja pidättäytyä eläinten syönnistä ja niiden tappamisesta. Hygienia ja puhtaus korostuu myös kaikessa muussa. Osallistujat eivät saa harrastaa seksiä tai juoda alkoholia tai käyttää esimerkiksi samoja ruokailuvälineitä festivaaliin osallistumattomien kanssa. Suruajalla tai raskaana ollessa ei festivaalille ja rituaaleihin myöskään saa osallistua.

Käytiin ihmettelemässä meininkiä eräänä iltana markkinoiden humussa. Pari kadullista täynnä ruokakojuja, jotka möi kaikenlaista vegesafkaa. Suurin osa friteeratussa muodossa, mutta löytyi joukosta nuudeleita ja tavallisiakin riisiruokia. Jännimpiä olivat liha-imitaatiot. Esimerkiksi sushikojusta sai sushia, joka näytti siltä kuin siinä olisi kalaa, mutta kuulemma se on vaan jonkin sortiin värjättyä ja muotoiltua soijagelatiinia (?). Maku ei ole kuulemma läheskään sama, mutta mitäs pienistä kun visuaalinen puoli on kunnossa... Vierailtiin myös kiinalaisessa temppelissä, joka on tärkeä osa festivaalia. Ihmiset käyvät siellä kunnioittamassa ja rukoilemassa henkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti